Időjárás
Jelenleg °C
  2021.01.19 Wetter Ostsee

Falunkról

Tartalomjegyzék
Falunkról
2. oldal
Minden oldal

Gyalókát kedvező földrajzi elhelyezkedése tette alkalmassá arra, hogy őseink megtelepedjenek itt. A Répce bőséges és állandó ivóvizet szolgáltat, míg a Répce völgye kiváló termőtalajt, és legelőt ad a mezőgazdasági tevékenységek számára.
A környéket már a Kr.e. VI. században lakták. Lakói kelta törzsek voltak, akik a rómaiak bejöveteléig meghatározó szerepet játszottak a térség kultúrájában. A Dunántúl sok településének alapjait hozták létre. Uralmuknak a Kr. e. I. században a megjelenő rómaiak vettetek véget. A jelenlegi falu területén katonai tábort létesítettek, melynek feladata a borostyánkőút védelmezése volt. A római uralomnak a megindult népvándorlás vetett véget. A VI. században a környéket avarok foglalják el. A IX. század végén végbe megy a magyar honfoglalás. Gyalóka környékét hamar benépesítik őseink. A X. században idetelepült törzsek emléke a környező falvak nevében lelhető fel, például Újkér, Sopronnyék és Bő.
955-ben a Lech-mezőn elszenvedett vereség után védelmi rendszer épült, melynek belső vonalát Gyalóka és a Répce vonala is képezte.
Szent István az ország védelmére várispánságokat hozott létre, melyek közül az egyik, Gyalókától 5 km-re fekvő locsmándi földvár lett. A falu első írásos említése 1308-ban történt, de mint családnév. Nevének eredete a magyar képzővel megtoldott török személynévből származik. 1544 táján a falu jobbágy község, majd 1549-re átesik a jobbágytalan nemesi falvak sorába. XVI-XVII. század folyamán nemesi vagy kuriális községként szerepel. A település irányítását nemesi birtokosok által választott testület végezte. A XVII. században a település a Rátkay család birtokába kerül, és telkes jobbágyok települnek be.Névnap
Ma 2021. január 19., kedd, Sára és Márió napja van. Holnap Fábián és Sebestyén napja lesz.